Hoe bak je nu eigenlijk een biefstuk?!

Zoals de boter weg smelt in de pan, zo moet de biefstuk dit doen in de mond! Het liefst hebben wij dan ook een biefstuk van de ossenhaas, de zogeheten haasbiefstuk, dit is het malste stuk van het rund. Helaas, laat de portemonnee dit alleen niet altijd toe. Naast de ossenhaas zijn wij met een (kogel)biefstuk ook meer dan tevreden.

De malsheid van een stuk vlees komt doordat de desbetreffende spier weinig heeft bewogen. Hoe minder de spier heeft bewogen hoe malser het stuk vlees en hoe korter de baktijd. Zo zou je je kunnen voorstellen dat vlees wat rond de nek/hals zit een stuk harder van structuur is, dit heeft immers veel te verduren gehad met al dat grazen.

Wij zijn van mening dat de biefstuk het lekkerst is als deze rosé tot medium gebakken is, maar smaken verschillen. Bij het verder garen dan medium gaat dit ten koste van de malsheid van het stukje vlees en dat willen we natuurlijk niet.  Met de volgende stappen denken wij een overheerlijke biefstuk op tafel te zetten:

1. Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen, vaak voldoet één uur van tevoren.
2. Royaal bakboter in de pan en deze goed op temperatuur laten komen, maar niet laten aanbranden! Wij gebruiken Croma.
3. Kruid de biefstuk net voordat deze in de pan gaat met zout en peper. Bak de biefstukken medium rare: 1 á 2 minuten per kant.
- Bij het koken en bakken in het algemeen is de temperatuur het belangrijkste, dus ook bij biefstuk. Het is van belang dat de biefstukken goed dicht geschroeid worden en dit gaat alleen als de pan en de boter goed heet is. Bij meerdere biefstukken is het daarom beter om ze één voor één dicht te schroeien, de pan blijft zo beter op temperatuur. Houd wel de volgorde van de biefstukken in de gaten, zodat je weet welke als eerste omgedraaid moet worden.
5. (Eventueel) de oven in.
- Bij meerdere biefstukken is het handig om ze warm te houden in de oven op 65°C. Op deze manier blijven de biefstukken heerlijk op temperatuur, maar garen ze niet verder. Als de biefstukken in de oven zitten heb je ook alle tijd om het bakvet te gebruiken voor het maken van een jus! Tevens erg handig als je een pit te kort komt. Zelf vinden wij koksroom een geweldige toevoeging voor de jus. Als je koksroom gebruikt voor de jus is het aan te raden dit echt op het einde te doen. Room en vet gaat niet zo goed samen als dit te lang op staat, dan gaat het namelijk schiften.

Bon appétit!


Openingstijden

MaandagMa t/m
DinsdagDi 08.00 t/m 18.00
WoensdagWo 08.00 t/m 18.00
DonderdagDo 08.00 t/m 18.00
VrijdagVr 08.00 t/m 18.00
ZaterdagZa 08.00 t/m 16.00
ZondagZo t/m