Onze tips voor kip marineren

Kip marineren

Door kipfilet te marineren kun je het de smaak geven die jij lekker vindt. Daarbij is kipfilet marineren ook nog eens heel makkelijk als je de basis begrijpt. Bijna elke kipmarinade bestaat namelijk uit een samenstelling van drie componenten:

  • Eén deel (olijf)olie om te voorkomen dat de kipfilet uitdroogt.
  • Eén deel zuur ingrediënt zoals azijn, wijn, citroensap, yoghurt of wat appelsap. Dit zorgt ervoor dat je kip nog malser wordt.
  • Eén deel specerijen, kruiden of andere smaakmakers die jouw kip de gewenste smaak geeft.

Hieronder zullen we een paar van onze favoriete kipmarinades met je delen. Deze marinades zijn tevens perfect voor op de BBQ. De hitte van de barbecue zorgt er namelijk voor dat de suikers in je marinade lekker karamelliseren. Nog meer smaak dus!

 

Ketjap marinade (saté)

Kip marineren in ketjap is super makkelijk. Neem gelijke delen ketjap manis en honing en voeg hier knoflook en sambal (oelek) aan toe naar smaak. Vergeet dat zuurtje niet! Gebruik hiervoor wat limoen- of citroensap. Als laatste een klein beetje sesamolie en een flinke snuf vers gemalen peper en mengen maar. Zo maak je de lekkerste sateetjes.

 

Pesto marinade (Italiaans)

Kip marineren op z’n Italiaans. Waarschijnlijk de makkelijkste van allemaal. Koop een potje pesto in de supermarkt of maak zelf pesto met basilicum, olijfolie, Parmezaan en pijnboompitten. Voeg hier wat extra olijfolie en citroensap aan toe en klaar is Kees. Een top combinatie!

 

Jamaican Jerk marinade

Deze manier van kip marineren gaat perfect samen met de rokerige accenten van de bbq. Een super kipmarinade voor op de bbq dus. Pak je blender erbij en vul deze met een uitje, paar knoflookteentjes, een rode peper, tijm, piment, gemberwortel, basterdsuiker, korianderblad, zwarte peper, zout en niet te vergeten olijfolie en citroensap en blend het tot een marinade. Een heerlijke caribische smaakervaring.

 

Marineertips voor kip

Hoeveel marinade heb je nodig? Wij raden aan 50 gram marinade per kilo kip.

Hoelang moet je nou je kip marineren? Wij zeggen altijd: marineer kip ruim 8 uur voor gebruik. Zo brengt de marinade je kip goed op smaak en wordt het lekker mals.

Als je kip eerst in stukjes of reepjes snijdt, trekken de smaken van de marinade sneller in.

Maak de marinade in een schaal die diep genoeg is. Neem een schaal van glas, porselein of aardewerk: metaal kan de smaak bederven.

persoonlijk advies

Transparantie staat bij Slagerij Gleis hoog in het vaandel. Vandaar dat we de kennis die wij de afgelopen 110 jaar hebben opgedaan graag met je delen!