Welk vlees voor stoofvlees?

Vlees voor stoofvlees

Een van onze favoriete manieren om vlees te bereiden is stoven. Met stoven wil je natuurlijk ervoor zorgen dat het vlees van malsheid smelt in je mond. Om dit te bereiken is het wel belangrijk dat je het juiste vlees kiest en de juiste kooktechnieken toepast. Dus welk vlees kan je nou het beste gebruiken voor stoofvlees?

 

Beste vlees voor stoofvlees

Onze eerste aanrader is het klapstuk, ook wel runderborst. Een stuk vlees afkomstig van de ribben van een koe. Het is een gelaagd stuk vlees met een grove structuur en mooie vetmarmering. Het is een relatief hard stuk vlees maar door zijn vetmarmering perfect voor stoven.

Een tweede stuk vlees wat zeer geschikt is voor stoofvlees is het sukadestuk in de schouder. Dit komt doordat het sukadestuk een zeen bevat die het vlees bijeenhoudt. Tijdens het stoven wordt deze zeen zacht en gaar waardoor het vlees heerlijk mals wordt.

Een derde aanrader voor stoofvlees is de runderriblap. Als je een goede runderriblap hebt, is deze gemarmerd met vet. Net als bij het klapstuk smelt dit vet tijdens het stoven weg waardoor het vlees bijzonder mals wordt.

 

Stoofvlees maken

Nu je weet welk vlees je het beste kunt gebruiken voor stoofvlees is het natuurlijk nog wel belangrijk dat je de juiste technieken toepast om tot het lekkerste eindresultaat te komen.

Wil je stoofvlees maken, dan begin je eigenlijk altijd met het aanbraden van je vlees. Ga hierbij voor een mooie diepbruine karamellisatie aan de buitenkant van het vlees, zonder dat je de kern te veel gaart. Of te wel: pan op middelhoog vuur en zorg ervoor dat het vlees de oppervlakte van de pan raakt. Waarschijnlijk zal je het vlees dus in verschillende batches (kleinere hoeveelheden) moeten aanbraden.

Na het aanbraden haal je het vlees uit de pan. Als het goed is zie je dan aangebakken stukjes aan de onderkant van de pan zitten. Dit is wat je graag wilt zien! Deze aangebakken stukjes zitten namelijk vol met smaak. Giet hier het vocht naar keuze overheen zodat de aangebakken stukjes losweken en zich mengen met je saus. Vervolgens voeg je het vlees weer toe en kan het stoven beginnen.

Stoofvlees maken gebeurt altijd “low and slow”. Neem er dus de tijd voor. Voor het lekkerste resultaat kan je stoofvlees het beste minimaal 3-4 uur laten sudderen op laag vuur. Je kan stoofvlees in de pan op het fornuis laten sudderen maar je kan stoofvlees ook in de oven garen. Wat belangrijk is is dat het op lage temperaturen gebeurt, in voldoende vocht.

persoonlijk advies

Transparantie staat bij Slagerij Gleis hoog in het vaandel. Vandaar dat we de kennis die wij de afgelopen 110 jaar hebben opgedaan graag met je delen!