Ambacht en vernieuwing gaan hand in hand bij slagerij Gleis

AALTEN – Begin april opende slagerij Gleis feestelijk de vernieuwde winkel na een ingrijpende verbouwing. Bij de opening was al te merken dat men enthousiast waf over de vernieuwde winkel. We zijn nu een aantal maanden verder. Interessant om te horen hoe het nu gaat. Dus spraken we af met Koen Gleis, de jongste van de drie Gleisen die de zaak runnen.

Door Ed Doppen

Koen vertelt dat het erg goed gaat. Klanten vinden de winkel prachtig en komen er uit de hele regio naartoe. Over elk detail is nagedacht, er is keihard gewerkt, en dan is het fijn dat het een succes is. Na de vernieuwing is de omzet gestegen en de klanttevredenheid is geweldig. 
Koen legt uit dat de afdeling zelfbediening groter is geworden. De vleeswaren, aanbiedingen en snacks zijn daar te vinden. De complete maaltijden zijn een vaste waarde geworden en worden hoog gewaardeerd door de klanten. De vertrouwde toonbank is natuurlijk gebleven:
“Dit is de plek waar we klaarstaan voor alle wensen van de klant. Alles wat de klant graag meer, minder, dikker, dunner, gekruid of gemarineerd wil hebben is hier mogelijk. Van advies tot bereidingswijze. Het klantcontact staat op 1.”

Van kop tot staart

Het feit dat Slagerij Gleis zélf zijn vee uitzoekt, en na de slacht het hele proces van technisch deel tot stukje vlees in eigen hand heeft, wordt gewaardeerd. Duurzaam ondernemen en vooral met respect met de dieren omgaan is belangrijk voor Gleis. Hierbij wordt steeds gekeken of het nog beter kan voor mens en dier. Belangrijk is dat het héle dier, van kop tot staart, gebruikt wordt. In het Frans: ‘Barbe a queue”, van baard tot staart. En hier komt het woord “Barbecue”volgens velen vandaan. En voor een barbecue moet moet je bij Gleis zijn. Of het voor twee personen is of een grote groep, aan de bekende toonbank krijg je uitstekend advies. 
“Ik bood mijn eetclub een barbecue aan. Tien mensen met allemaal wensen: Vegetarisch, geen vlees, wel vis et cetera. Geen makkelijk publiek. Gleis hielp met advies en voorstellen. Het werd een groot succes: onder de vleesliefhebbers scoorde met name de Butcher Burger erg goed. De visliefhebbers werden gelukkig van de gambasticks, en iedereen genoot van de salades en ook de barbecue worst, bij uitstek een onderscheidend product voor een slager, werd hoog gewaardeerd.”

Team Gleis

Gevraagd naar het geheim van Gleis vertelt Koen dat er helemaal geen geheim is. Gewoon met de juiste mensen in een goed team samen hard werken. Het team bestaat uit meer dan dertig mensen, die intensief en prettig samenwerken. Goed nadenken over de inrichting van het productieproces, tijdig innoveren en het oude ambachtelijke behouden en lekkere en mooie dingen maken, waar mensen blij van worden. 
Is het niet moeilijk om met familie samen te werken? Tja, het werken met twee oude rotten in het vak, heeft zo zijn uitdagingen. Vader en om zijn top vakmensen, mannen van de traditie en het ambacht, en Koen is een echte jonge ondernemer, barstend van de plannen en ideeën. En dat is juist prima. Koen: “We leren van elkaar. Waarbij ik (soms) ook terecht wordt tegenhouden om te snel te gaan. Ik zou de ervaring van Michel en Paul voor geen goud willen missen en ben blij dat ik ze heb.”
Het team werkt al jaren intensief samen, en is een pijler onder het succes. Nieuwe mensen worden snel opgenomen in de groep en er wordt gezorgd voor een organisatie waar iedereen zijn zegje mag doen en gehoord wordt. In een slagerij werk je dicht op elkaar en is er veel ruimte voor een babbel; mits de handen maar ‘wapperen’. Het grote team is divers. Slagers, koks, winkelbediening, kantoormedewerkers, vakantiekrachten, jong en oud.

Toekomst

Het grote voordeel van het werken in een familiebedrijf is dat je werkt voor de lange duur, liefst voor de eeuwigheid. We trekken geen sprintjes, maar gaan rustig en weloverwogen door. Niet concurreren op prijs, wel op kwaliteit. Gleis blijft vernieuwen, maar vooral voortbouwen op het grote vertrouwen van de klanten. De nieuwe, website en webshop worden verder geoptimaliseerd om zo nieuwe klanten aan te trekken. Het blijft in ieder geval bij één filiaal. Een mooie winkel in het centrum van Aalten met eigen parkeerplaatsen met een groot en divers aanbod. Variërend van een snack voor de snelle trek tot en met een feestmaal voor grote groepen met alles erop en eraan. 

Slagerij Gleis is te vinden aan de Prinsenstraat 10 in Aalten, 0543-472315, info@slagerijgleis.nl