Je kunt kip heel goed bewaren door het in te vriezen. Maar wanneer je het gaat eten moet je het wel eerst ontdooien. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Wij zetten de snelste, beste, en veiligste manieren voor je op een rij.
Kip ontdooien in de koelkast
De eerste en over het algemeen beste manier om kip te ontdooien is in de koelkast. Leg simpelweg je stuk kip met verpakking en al in de koelkast (het liefst bij 2-3 °C) en laat het langzaam op natuurlijke wijzen op temperatuur komen. Heb je de kip al uit de verpakking gehaald? Leg de kip dan op een bord of in een schaal.
Let op: Een hele kip ontdooien duurt natuurlijk langer dan een stuk kipfilet ontdooien. Bij een hele kip kan het ontdooiproces in de koelkast wel een hele dag duren, dus houd daar rekening mee. Voor een kleiner stuk kip zoals dij of borst wordt meestal ruim 8 uur gerekend.
Om zeker te zijn dat de kip ontdooid is, kun je altijd een kernthermometer gebruiken om de interne temperatuur te meten. Deze moet ongeveer 4 graden zijn. Zorg er wel voor dat de kern temperatuur niet boven de 7 graden komt.
Omdat het ontdooiproces in de koelkast langzaam en geleidelijk gaat, behoudt de kip zo goed mogelijk zijn smaak, textuur en sappigheid. Ontdooien in de koelkast zorgt ervoor dat de ijskristallen in de kip de celwanden minder aantasten waardoor de kip beter zijn vocht behoudt. De geleidelijke temperatuursverandering zorgt ervoor dat bacteriën zich moeilijk kunnen vermenigvuldigen, waardoor het een veilige manier van ontdooien is.
Kip ontdooien in water
Zodra je minder tijd hebt en dus sneller je kip wilt ontdooien, raden we je aan om de kip in een waterdichte verpakking in koud water te ontdooien. Vul een kom met koud water en leg de kip er in de waterdichte verpakking in.
Het is extra belangrijk dat je de kip in een waterdichte verpakking plaatst, bij voorkeur een gesealde diepvrieszak of vacuümverpakking. Het is namelijk niet de bedoeling dat de kip tijdens het ontdooien in aanraking komt met water, aangezien dit bacteriegroei kan bevorderen.
Het ontdooiproces in koud water duurt over het algemeen zo’n 2 tot 4 uur. Zorg ervoor dat het water waar de kip in ontdooit relatief koud blijft. Dit kun je doen door elk half uur het water te vervangen met nieuw koud water. Als je de kip in de gootsteen laat ontdooien kun je ook heel zacht de kraan laten druppelen waardoor er een constante toevoer van koud water is.
Kip ontdooien in de magnetron
Tot slot de snelste, maar ook meest risicovolle manier om kip te ontdooien: de magnetron. Tegenwoordig hebben veel magnetrons een ontdooistand (90-180 watt). Deze kun je uiteraard ook gebruiken om kip te ontdooien.
Deze methode is vooral geschikt om kleinere stukken kip te ontdooien. Bij een hele kip heb je een grote kans dat je in de magnetron de buitenkant van de kip wel ontdooit, maar dat de kern van de kip bevroren blijft. Of je ontdooit de kern wel, maar ondertussen ben je de buitenkant van de kip al aan het garen. Dit wil je liever niet.
Als de nood aan de man komt, en je er toch voor kiest om je kip in de magnetron te ontdooien, zorg er dan altijd voor dat je de kip meteen bakt zodra hij uit de magnetron komt. Anders hebben bacteriën vrij spel.
Nog een aantal tips
- Ontdooi kip nooit op kamertemperatuur! Dit is de temperatuur waarbij bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Zo ontwikkelen zich giftige stoffen, die je er bij het bakken niet uit krijgt.
- Ga je kip niet voor een tweede keer invriezen. Zodra kip is ontdooid, kun je hem het beste zo snel mogelijk bakken.
Ben je op zoek naar kip, neem eens een kijkje in onze webshop, kom langs in onze winkel of kijk eens naar onze recepten.